Vařte v jarních týdnech denně v různých obměnách dle chuti
MISO POLÉVKA za 10 minut
ZE ZIMY DO JARA: březen je měsíc očistných kůr, aby jaro mohlo napsat nový příběh plný proudící energie. Razance je vhodná jen pro málo z nás. Většině z nás stačí na pár týdnů najet na veganskou stravu bez masa, mléčných výrobků, lepku, bílého cukru, kávy a alkoholu.
Součástí očisty je rozhodně MISO POLÉVKA plná zelených výhonků.
Moje každodenní jarní miso polévka pro povzbuzení jater a trávení obecně nemusí být ani z vývaru řas, daikonu nebo shitake, ani nemusím pokaždé použít hing - čertovo lejno (protože mi nechutná).
Stačí mi kořenová zelenina osmažená na ghí (tím nešetřím) spolu s římským kmínem, kurkumou, koriandrem, fenyklem a černým pepřem.
Přihodím aspoň dva dny namočené mungo (téměř klíčící), vařím max 8 min (při delším varu se polévka stává kyselinotvornou, a o to nestojíme).
Na konci přidám kvalitní miso (já nejraději ječmenné), které pouze probublá a je hotovo.
Čerstvá limetková nebo citrónové šťáva vymačkaná do polévky přidá fresh chuť a játra ji ocení.
Neomezené hrsti čehokoli zeleného nemohou chybět.
Polévku vařím vždy čerstvou.
Možná to není recept přesně dle TČM nebo ájurvédy, ale je snadný, rychlý a funguje.
Zkuste i vy zařadit minimálně jednou denně.
_____________________________________
KHIČRI, KHIČARI, KHIČADI
= velmi jednoduché, skromné ájurvédské jídlo, které má až léčivé účinky na náš organismus.
Zasytí, ale je lehce stravitelné. Dodá energii. Má optimální poměr živin. Je vhodné pro všechny dóši / typy a také pro nemocné a malé děti.
Může jít o slanou kaši, hustší polévku nebo rizoto. Recept má bezpočet variací.
1/2 hrnku rýže, 1/2 hrnku žlutého mung dalu, 5 - 8 hrnků vody, dle hustoty, jakou chceme mít.
Propláchneme, namočíme na hodinu, znovu propláchneme.
V hrnci rozehřejeme kokosový olej nebo ghí, přidáme koření (římský kmín, koriandr, černá hořčice... hřebíček, skořice... ) dle chutí. Já raději kořením jednoduše. Až se koření rozvoní, přidáme nakrájenou cibuli, kousek nastrouhaného zázvoru, kurkumu... Krátce orestujeme.
Přidáme rýži s mung dalem, zalijeme vodou a vaříme, až se pokrm zahustí a rýže i luštěniny změknou. Osolíme nejlépe černou solí.
Přidáme čerstvý koriandr nebo jiné byliny a podáváme jen tak nebo s plackou.
Přidáváme i 1-2 druhy zeleniny (mrkev, rajče, batát...)
Někdy vařím luštěniny a rýži zvlášť a více na skus. Dle chuti.
Berte raději menší hrnek, ať toho nemáte na celý týden :-).
Dobrou chuť.
Lenka
Comments